top of page
Search

Diyet ve Terapi

pskdoganuner

Diyete başlamanın en zor tarafı “diyete başlamak” olabilir. Kimsenin aklına gelmeyecek bu zekice cümlenin anlamlı olması için biraz açmam gerekiyor. Diyetin çoğumuzda yarattığı ilk düşünce sevdiğimiz, hayatımızda olmadığında boşluk yaratacak yiyecek ve içeceklerden vazgeçmemiz gerektiğidir. Tatlı, ekmek, hamurlu yiyecekler, alkol, gazlı içecekler… hepimizin farklı favorileri olsa bile korkumuz genelde aynıdır. Diyet yaparsak keyif aldığımız bir şeyi hayatımızdan çıkarmamız gerekecek. Bu düşüncedeysek diyete başlamanın düşüncesi bile gerilmemize ve diyete başlama sürecini uzatmamıza neden olur.

       

Bu korkuları aşıp diyete başladık diyelim. Eğer yorucu geçen bir günün ardından gece kendimizi bir tatlıyla ödüllendirmeyeceksek, zor geçen bir haftanın ardından arkadaşlarımızla bir şeyler içemeyeceksek çok sağlam bir iradeye sahip olmalıyız değil mi? Mantıklı gelse bile bunun cevabı “hayır”, diyet yapabilmek için hiç sarsılmayacak demirden bir iradeye sahip olmamız gerekmiyor. Zaten diyet yapanların en çok zorlandığı iki temel konu tam olarak bunlar. Bize kendimizi iyi hissettirecek şeyi hayatımızdan çıkarırken bunu hatasız bir şekilde yapmamız gerektiğini düşünmemiz ve hata yaptığımızda kendimizi iradesizlikle suçlayıp diyeti bırakmamız. Doğru diyet hayatımız boyunca oturtabileceğimiz sağlıklı bir yeme düzenimiz olması demek. Bu düzen içinde arada sağlıksız şeyler tüketebiliriz, önemli olan sonrasında diyetimizi “nasıl olsa artık bozdum” düşüncesiyle bırakmamayı öğrenmek.

        

Her diyet yapan kişinin yanında psikolojik destek alması gerekmiyor. Özellikle aşağıda yazacağım maddelerde kendinizden bir şeyler buluyorsanız sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için diyet yanında terapi desteği almak isteyebilirsiniz;

 

-        Sürekli diyete başlayıp bırakıyorsanız

-        Yediğiniz miktarlar üzerinde farkındalığınız az ise

-        Diyeti bozduğunuzda haftanın geri kalanında da diyeti bırakıyorsanız

-        Kendinizi kötü hissettiğinizde yemeye yöneliyorsanız

-        Özellikle yanınızda kimse yokken sevdiğiniz şeyleri daha fazla yiyorsanız

-        Hayatınızın genelinde sabır gerektiren işlerde zorlanıyorsanız

 

           Diyet yaparken terapi desteği almak süreci daha kısa sürede tamamlamanızda ve daha kolay idare etmenizde destek olacaktır. Diyet yaparken destek almayanların iradesi yüksek alanların ise iradesi düşüktür düşüncesi doğru bir düşünce değildir. Yemek temel bir ihtiyaçtır ve hepimizin hayatındaki yeri ve anlamı farklı olabilir. Bazılarımız için sadece yemekken bazılarımız için güvenli ortam, kendimizi ortaya koyma şeklimiz veya temel haz nesnesi olabilir. Eğer hayatımızdaki yeri bu kadar merkezdeyse sadece iradeyle yediklerimizi kontrol etmeyi denersek süreç olması gerekenden çok daha zorlu ve acı verici olabilir. Yemenin hayatımızda dokunduğu noktaları fark etmek, diyet yapmanın bizi gerçekten zorladığı alanları keşfetmek süreci daha rahat bir şekilde idare etmemizde bize yardımcı olacaktır.

 
 
 

Commentaires


  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2023 by kucukyalipsikoloji. Proudly created with Wix.com

bottom of page